grill-banner-steba

Grill tippek

A STEBA ELEKTROMOS GRIL készülékeket Önnek ajánljuk, ha:

  • időjárási viszonyoktól függetlenül szeret grillezni
  • nem várja el, hogy kormos legyen az étel, azonban a grillezett ételek ízlelésében, fogyasztásában örömét lelné
  • ízletes grill ételekre vágyik
  • a grillezés előkészítési idejére nem szán 10 percnél többet
  • szereti a kényelmet
  • szívesebben állítja be a sütési hőfokot, mint kísérletezik a faszén, parázs megfelelő hőfokával
  • hosszabb ideig grillezne, netán több részletben
  • kiszámíthatatlan a vendégek érkezési ideje
  • csak rövid időt szán a grill eltakarítására
  • sikerélményre vágyik.

TIPPEK

Ne tegyen túl sok nyersanyagot a grill felületre, mert ha a húsok egymáshoz érnek, párolódni fognak, ahelyett, hogy sülnének. Sütés közben folyamatosan ellenőrizze, mennyire készült el az  étel. Ha a hús túlsül, akkor kiszárad, kemény és élvezhetetlen lesz.

Néhány lédús zöldség-gyümölcs (pl. paradicsom, hagyma, alma) grillezéséhez használhat olajjal bekent alufóliát, ebben gyorsan megpárolódnak. A sütés vége felé nyissa ki a csomagokat, hogy megpörkölődhessenek, színt kapjanak.

Hogyan tartsuk melegen a grillezett húst?

Tegyük alufóliába. A fóliát célszerű akkor is használni, amikor halat és húst akarunk egymást követően grillezni, mert a hús így nem veszi át a halszeletek aromáját. A halat csavarjuk kivajazott fóliába

Mitől lesz puha a grillezett hús?

Grillezésnél alapszabály, hogy a húst ne tálaljuk fel közvetlenül a sütés után, hanem hagyjuk egy ideig állni. Így a hús rostjai rugalmasabbak lesznek, és a leve egyenletesen oszlik el a belsejében.

Milyen húsokat grillezünk?

Főleg a szaftos húsok jöhetnek számításba. Ha a hús túl sovány, akkor gyakran kiszárad. Ha combot grillezünk, akkor arra ügyeljünk, hogy a zsírréteg megmaradjon a hús tetején. A karaj széléről se hántsuk le a vékony zsírréteget. Inkább vagdossuk be a kés hegyével, s akkor a hús nem húzódik össze.

Mikor van készen a hús?

Akkor, ha beleszúrunk egy kötőtűt, és a kispriccelő húslé egyáltalán nem véres.

A grillezés ideje

A grillezés ideje sok tényezőtől függ, ezek közül néhányat megemlítünk:

  • levegő hőmérséklete
  • szél
  • a készülék hőfoka
  • a nyersanyagtól (pl. fiatal állat vagy idősebb)
  • az étel vastagságától.

Húshőfokmérővel lehet a maghőmérsékletet ellenőrizni, ez támpontot adhat, mennyire készült el az étel.

Néhány példa: (Forrás: Gourmet magazin 2005/2)

Marha közepesen átsütve: 71 °C
Marha jól átsütve: 77 °C
Csirke: 82 °C
Pulykamell: 77 °C
Egész pulyka: 82 °C
Bárány angolosan: 66 °C
Bárány közepesen: 71 °C
Maghőmérsékleten a legízletesebb.

Tapasztalt grillezők a tapintásos tesztben bíznak.
A hő a hús felszínétől a közepe felé terjed, a hús egyre tömörebbé válik.